چوب مصنوعی محصولی دستساز است که در نمای داخلی بسیار کارایی دارد. انواع چوب مصنوعی دارای کارایی متفاوتی هستند. چوبهای مصنوعی میتوانند جایگزین خوبی برای چوب طبیعی باشند. همچنین چوبهای مصنوعی محصولاتی هستند که نابودی جنگلها را کاهش میدهند. بهطورکلی چوب یکی از مصالح مهم در ساختمانسازی است که دارای استحکام زیادی است. حدود 80 % از کارهای دکوراسیون منزل با استفاده از چوبهای مصنوعی انجام میشود. در ادامه با گروه بینالمللی آمیتیس همراه باشید.
چوبهای مصنوعی و چوبهای طبیعی
چوب مصنوعی از فشرده شدن و چسباندن بازیافت خردههای چوب به دست میآید. این نوع چوب را در بیشتر اشیاء چوبی میتوان به کار برد. چوبهای طبیعی دارای طرح و رنگهای طبیعی هستند. با توجه به روکشهایی که برای چوبهای مصنوعی تولید میشود، میتوان همین نقشها را ایجاد کرد. چوبهای مصنوعی به دلیل داشتن روکشهای سخت، در برابر آب دارای مقاومت بیشتری نسبت به چوبهای طبیعی هستند. به دلیل اینکه چوب طبیعی از الوار طبیعی به دست میآید و دارای قیمت بالاتری است. چوبهای مصنوعی در برابر آفات دارای مقاومت زیادی هستند.
چوب مصنوعی و چوبهای طبیعی را چگونه از هم تشخیص دهیم؟
شما با تشخیص چوب طبیعی و مصنوعی میتوانید خرید خود را با اطمینان بیشتری انجام دهید. اگر شما به مقاطع بش خورده نگاهی بیندازید متوجه خطوط و حفرههای طبیعی میشوید؛ اما اگر شما به چوبهای مصنوعی نگاه کنید متوجه خردههای ریز چوب میشوید.
چوبهای طبیعی بهتر هستند یا مصنوعی؟
این انتخاب بیشتر بستگی به نیاز ما دارد. برای استفاده در صناع دستی بهترین گزینه چوبهای طبیعی هستند اما برای محصولاتی که جنبه مصرفی دارند بهتر است از چوبهای مصنوعی مانند ام دی اف استفاده شود تا محصول، ماندگاری بالایی داشته باشد.
مزایای استفاده از چوبهای مصنوعی
همانطور که در اول متن اشاره کردیم چوب مصنوعی دارای انواع مختلفی است که هر نوع از این چوب کارایی متفاوتی دارد. در ادامه برای معرفی انواع آنها در ادامه با ما همراه باشید.
- MDF
- نئوپان
- HDF
- پلی وود
MDF چگونه چوبی است؟
MDF مخفف واژه Medium Density Fibreboard به معنی تخته فیبر با چگالی متوسط است. درواقع از خردهچوبهای نرم و سخت تشکیل شده است که با استفاده از موم و حرارت دادن آنها را به هم میچسبانند. چوب ام دی اف دارای قیمت مناسبی است. این محصول بیشتر در ساخت کابینت و سرویس خواب کارایی دارد. چوبهای مصنوعی دارای درجهبندی هستند بهطورمثال به تخته فیبر با چگالی پایین، نئوپان و به تخته فیبر با چگالی بالا، HDF گفته میشود. در ساخت ورقههای ام دی اف نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که هنگام درست کردن چسب از مواد شیمیایی استفاده میشود که نوعی گاز تولید میکند و برای سلامتی انسان مضر است.
نئوپان چگونه محصولی است؟
نئوپان یکی از انواع چوب مصنوعی است. بعد از زدن چسب به چوب نئوپان، آن را چندین بار در مرحله فشردهسازی قرار میدهند. تا خرده چوبها با چسب به خوبی مخلوط شوند. به دلیل وزن کمی که این نوع از چوب مصنوعی دارد کار با چوب نئوپان آسانتر است؛ اما نکته مهمی که وجود دارد، چوب نئوپان استحکام زیادی در برابر وزن سنگین ندارد و بسیار آسیبپذیر است. این چوب در ساخت کمد، قفسه، درب و کابینتسازی استفاده میشود. برای ساخت نوعی نئوپان از سیمان به عنوان چسب استفاده میشود. در این صورت چوب نئوپان حاصل، عایق مناسبی در برابر صدا و گرما میشود. برش چوب نئوپان را بهتر است در محلی انجام دهیم که تهویه هوا داشته باشد زیرا گردههای چوب ممکن است به ریههایمان آسیب برسد نئوپان تشکیل شده از خردههای درشت چوب است. هرچه خردههای بهکاررفته در ساخت چوب درشتتر باشد مقاومت چوب پایینتر خواهد بود. بعضی از افراد ممکن است در تشخیص چوب نئوپان و MDF دچار مشکل شوند. در ادامه با ما همراه باشید تا به شما بگوییم هنگام خرید چگونه این دو را از هم تشخیص دهید.
تفاوت نئوپان با امدی اف چیست؟
نئوپان دارای قیمت کمتری نسبت به چوب امدیاف است اما باید توجه داشت که چوب مصنوعی امدیاف دارای کیفیت بیشتر و مقاومت زیاد در برابر ضربه و رطوبت است. ام دی اف دارای ظاهری مدرنتر نسبت به چوب نئوپان است. به همین دلیل چوبهای ام دی اف در دکوراسیون داخلی کارایی بیشتری دارد. شما با یک نگاه میتوانید این دو چوب را از هم تشخیص دهید زیرا نئوپان از خردههای درشت چوب تشکیل شده است.
HDF چیست؟
چوب اچدیاف اولینبار در سال 1341 و در کارخانهای واقع در شهر لارل که در ایالت متحده آمریکا است، تولید شد که امروزه این کارخانه جزء بزرگترین کارخانه ساخت چوب اچدیاف است. چوبهای اچدیاف دارای مقاومت و وزن بیشتری نسبت به چوبهای mdf هستند. این نوع چوب هنگام ساخت، تحت فشار بیشتری قرار میگیرند. به همین دلیل نسبت به سایر چوبها نازکتر هستند. HDF در برابر رطوبت دارای مقاومت بسیار کمی است و با افزودن روغن و حرارت دادن مقاومت چوب را بالا میبرند اما بازهم گزینه مناسبی برای استفاده در محیط باز نیست. چوبهای اچدیاف به طور کلی به دو صورت تر و خشک تولید میشوند از روش تر که نام دیگر این روش میسون است، تنها یک طرف تخته صاف خواهد شد؛ در حالی که روش خشک سبب صاف شدن هر دو طرف چوب خواهد شد. همچنین از این محصول در پوشش کف هم استفاده میشود.
پلی وود چگونه چوبی است؟
پلی وود تشکیل شده از بازیافت خردههای چوب و پلاستیک است؛ که دارای سطحی مسطح است. نام دیگر چوب پلیوود، چوب پلاست است. چوب پلاست در مقابل سرما و تابش خورشید بسیار مقاوم است. همچنین یکی از ویژگیهای مهم پلی وود این است که چندین بار قابلیت بازیافت دارد. معمولاً سطح پلی وود را با لایه نازک پلاستیکی میپوشانند. به همین دلیل دارای مقاومت زیادی در برابر رطوبت و آب است. اشیائی که از چوب طبیعی تولید میشوند سنگین هستند اما وزن کم یکی از ویژگیهای چوب پلاست است به همین دلیل این نوع چوب کارایی زیادی دارد. ضد خراش بودن یکی دیگر از ویژگیهای منحصربهفرد و جذاب چوب پلاست است. چوبهای طبیعی دارای زیبایی بیشتر نسبت به چوبهای مصنوعی هستند. درست است که زیبایی پلی وود به چوبهای طبیعی نمیرسد اما دارای ظاهری زیبا در بین انواع چوب مصنوعی است.
بهطورکلی دو نوع پلی وود وجود دارد: پلی وود ضدآب و معمولی؛ تنها تفاوتی که با هم دارند در نوع چسب بهکاررفته است. در کشورهای مختلف با توجه به نوع چوب موجود در کشور پلی وود را تولید میکنند. پلی وودی را که شما انتخاب میکنید باید تعداد لایهها عددی فرد باشد در غیر این صورت آن چوب دارای استاندارد نیست. هرچه لایههای چوب پلاست بیشتر باشد مقاومت چوب بالاتر خواهد بود.
چسب مادهای است که در زندگی روزانه ما کاربرد فراوانی دارد. همچنین برای تولید چوبهای مصنوعی هم از چسب استفاده میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا انواع چسب را به شما معرفی کنیم.
چسب ملامین اوره فرمالدئیدیا همان MUF
این چسب به صورت پودری است که آن را با کاتالیزورها تولید میکنند. کاتالیزورها نوعی مواد شیمیایی هستند که برای بالا بردن سرعت واکنش از آن استاده میشود. رنگ این چسب زرد و یا قهوهای مایل به زرد است. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این چسب مقاومتی است که هم در برابر رطوبت و هم در خشکی زیاد دارد است.
چسب اوره فرمالدئید UF
این نوع چسب به دوصورت مایع و جامد در بازار موجود است که به رنگ سفید مایل به کرم هستند. UF فرمالدئید مایع را میتوانید به مدت سه ماه نگهداری کنید. همچنین پودری آن را هم میتوانید به مدت دو سال نگهدارید. نکات مهمی که وجود دارد این است که استفاده مداوم از این چسب سرطانزا است و این چسب مقاومت کمی هم در برابر رطوبت دارد. در عوض دارای مقاومت زیادی در برابر حشرات هستند.
چسب فنل فرمالدئید PF
فنل فرمالدئید یو اف هم به دو صورت مایع و پودری موجود است. رنگ ان به صورت قرمز تیره مایل به قهوهای است و دارای مقاومت زیاد در برابر رطوبت و تابش آفتاب است به همین دلیل میتوان در فضاهای باز از این چسب چوب استفاده کرد. همچنین فرمالدئید یو اف مقاوم در برابر اسیدهای ضعیف است.
ملامین فرمالدئید MF
ملامین فرمالدئید اماف یا سفیدرنگ است و یا بیرنگ. برای استفاده از پودر این چسب نیازی به استفاده از کاتالیزور نیست میتوان به راحتی آن را با آب جوش مخلوط کرد. این چسب مقاومت کمی در برابر اسیدها و مواد شیمیلی دارد. از ملامین فرمالدئید ام اف در اتصال و چسباندن لبههای چوب استفاده میشود.
ایزوسیانات MDI
چسب ایزوسیانات به راحتی با آب مخلوط میشود و میتوان به صورت اسپری از آن استفاده کرد. همچنین برای اثرگذاری بیشتر باید در دمای بالا قرار بگیرند.
چسب گرانول دارای خاصیت چسبندگی بالایی است. این چسب نوعی چسب صنعتی است که با حرارت قابل استفاده هستند. این چسب به صورت دانه است که در واقع با حرارت از آن استفاده میشود.
همانطور که در اول متن اشاره کردیم چوب طبیعی دارای ظاهر زیباتری هستند اما در مواقعی چوب مصنوعی به دلیل قیمت کمتر و مقاومت بیشتر در برابر رطوبت کارایی بیشتری دارند. در این مقاله برای شما توضیح مختصری پیرامون چوبهای طبیعی و انواع چوب مصنوعی دادهایم. نظرات و پیشنهادات خود را از راه ارتباطی زیر با ما در میان بگذارید.