مزیت خانه چوبی نسبت به دیگر بناها در برابر زلزله سبکی آن است. وزن ساختمان چوبی بسیار کمتر از دیگر ساختمانها است. نیروی وارد شده توسط حرکت پوستههای زمین به سازه، که ما از آن به عنوان زلزله یا زمینلرزه (EarthQuake) یاد میکنیم، بر اساس آییننامه 2800 (آییننامه زلزله ایران) تابعی از وزن سازه است. یک ویلای چوبی با هر متراژی، به ازای هر متر مربع، وزن کمتری نسبت به ساختمان ساخته شده با مصالح ساختمانی و بنایی دارد.
اینکه زلزله دقیقاً چیست و چطور میتواند به سازه آسیب برساند. به طور اجمالی توضیحاتی درباره نحوه انجام محاسبات زلزله و عوامل موثر در بررسی آن میپردازیم. با این توضیحات میتوانیم به مزیت خانه چوبی در برابر زلزله پی ببریم. اگر مقالات پیشین ما را مطالعه کردهباشید، مطالبی درباره ساختمانهای چوبی در برخی کشورهای غربی بیان کردهایم، که نشان دهنده اهمیت این نوع ساختمانها در دیگر نقاط دنیا است. به طور کلی اساس محاسبات ساختمان برای جلوگیری از تخریب آن به وسیله عوامل طبیعی ماننده زمینلرزه، باد، برف و … است. بسیاری از ما فکر میکنیم که چوب مقاومت خاصی در برابر تخریب به واسطه عوامل طبیعی از خود نشان نمیدهد. بیشترین ترس افراد از ساختمان چوبی ، ترس از آتشسوزی است. در این مقاله سعی بر آن داریم تا درباره هر یک از این موارد و راهحل آنها نکاتی را بیان کنیم تا کمک کنیم پذیرش ذهنی جامعه نسبت به خانه چوبی بیشتر از قبل شود. یادآوری میکنیم که چوب برای قرنهای بسیار اصلیترین بخش ساختن یک ساختمان بوده است. در حال حاضر هم یک سیستم سازهای مدرن و پیشرفته با الگوبرداری از سازههای چوبی طراحی و ساخته شده است با نام قابهای فلزی سبک (Light Steel Framing) که به اختصار آن را LSF مینامند. در هر حال امیدواریم پس از مطالعه این مقاله دیدگاه شما نسبت به ویلای چوبی بازتر و شفافتر از قبل شده باشد. با آمیتیس همراه باشید.
زلزله چیست و چرا باعث تخریب میشود؟
به طور کلی به آزاد شدن انرژی هسته زمین، زمینلرزه یا زلزله میگوییم. این آزاد شدن انرژی به صورت امواج است. یعنی از هسته مرکزی زمین این امواج بالا آمده و با جُبّه یا گوشته زمین برخورد میکنند. گوشته بخش زیرین پوسته زمین است. سپس از گوشته رد شده و به پوسته زمین میرسند. پوسته زمین از قطعات بزرگ (Plate) به هم چسبیدهای تشکیل شده است که بر روی گوشته به حالت نیمهشناور قرار گرفتهاست. انرژی صادر شده وقتی به این قطعات میرسد باعث میشود آنها به سمت یکدیگر حرکت کنند تا منفذی برای خروج انرژی باز شود. همه این اتفاقات برای انسانها و حیوانات در مدت زمان بسیار کوتاهی قابل درک است، و آن لحظه زلزله است. زلزله در بازه زمانی بسیار کوتاهی رخ میدهد. شاید 3 الی 4 ثانیه، بلکه کمتر. هر چند که به گفته ویکیپدیای فارسی طولانیترین زلزله تاریخ بشر در تاریخ 06/10/1383 (26/دسامبر/2004) در 160کیلومتری سواحل سوماترای اندونزی رخ داد و باعث سونامی (سونامی به طوفان دریاییای گفته میشود که به واسطه وقوع زلزله در کف دریا به وجود آمده و به نسبت به زلزلههای دیگر بسیار مخربتر و خطرناکتر است) عظیمی شد که منجر مرگ بیش از 280هزار نفر گردید، به مدت 10دقیقه بوده است، و این یعنی یک فاجعه در حال به وقوع پیوستن است. اما به طور میانگین مدت زمان زلزلههایی که قابل درک هستند حدود چند ثانیه بیشتر نیستند. در همین چند ثانیه، به دلیل جابجایی محل استقرار ستونها و فاصله گرفتن اجزاء ساختمان از یکدیگر، باعث خرابیهای ساختمانی و آسیبدیدگیهایی که تا کنون شنیده و دیدهایم خواهد شد. اینکه بیان کردیم زلزلههایی که قابل درک کردن هستند، به این معنا است که برخی از زلزلهها هستند که انرژی آنها از یک حد معینی کمتر است، لذا توسط انسان احساس نمیشوند. در بخش بعدی توضیحات بیشتری درباره واحد زلزله ارائه نمودهایم. اما برای یافتن جواب این سوال که مزیت خانه چوبی نسبت به دیگر ساختمانها چیست، مقاله را دنبال کنید.
واحد زلزله چیست و یعنی چه؟
در حال حاضر زلزله با 3 واحد مجزا اندازهگیری میشود:
- واحد ریشتر: این مقیاس توسط چارلز فرانسیس ریشتر در سال 1935 برای بررسی شدت انرژی آزاد شده بر اساس سنجش لگاریتم بیشترین مقدار جابجایی افقی ثبت شده توسط دستگاه لرزه نگار ابداع و ارائه شد. در این مقیاس فرق هر درجه افزایش، یعنی مثلاً فرق 5 ریشتر با 6 ریشتر، در شدت انرژی آزاد شده برابر با حدود 32 (31.6) برابر است. یعنی انرژی آزاد شده در زلزله 6 ریشتری 32 برابر انرژی آزاد شده در زلزله 5 ریشتری است.
- نکته مهم این است که زلزلههای کمتر از 4 ریشتر را انسان احساس نمیکند.
- واحد مرکالی: این واحد به کلی با ریشتر متفاوت است. واحد مرکالی بیانگر میزان و شدت خرابی به بار آمده از یک زلزله است. برای اعلام میزان واحد مرکالی باید به طور کامل محل بروز زلزله را مورد تحقیق قرار داد و بررسی نمود. این کار معمولاً چند روز زمان میبرد و لازم است تا متخصصین و تیمهای تحقیق و بررسی چند روزی به بررسی بپردازند تا بتوانند نظر قطعی و یا حدودی خود را اعلام نمایند. در این صورت میتوان بزرگی زلزله در مقیاس مرکالی (MIS) را بیان نمود.
- مقیاس بزرگای گشتاوری (Mms یا Mw): این مقیاس توسط سازمان زمین شناسی ایالات متحده آمریکا (The United States Geological Survey) یا USGS تهیه و تبیین شده است. در این مقیاس علاوه بر بررسی امواج افقی، نقطه گسیختگی و میزان تکانپذیری (جنبایی) گسل نیز مورد بررسی قرار میگیرد و در تعیین درجه آن موثر است. به طور کلی برای امور مهندسی و علمی این مقیاس از مقیاس ریشتر کارآمدتر و مفیدتر است. در زلزلههای بزرگتر از 5 Mw و یا زلزلههای بزرگ، این واحد دقیقتر و علمیتر است. به همین دلیل بیشتر در مجامع و کاربردهای علمی از آن استفاده میکنند.
مزیت خانه چوبی بر اساس رابطه زلزله با وزن ساختمان
تمام توضیحات بالا مقدمهای بود برای بررسی این نکته که چرا ساختمان چوبی در برابر زلزله بهتر از یک ساختمان بتنی یا فولادی است. همانطور که پیش از این بیان کردیم، تمام محاسبات سازه که توسط تیم طراح سازه انجام میشود برای مقاومسازی در برابر نیروهای وارده بر آن توسط عوامل طبیعی مانند زلزله، باد، برف و … است.
این آییننامه بینالمللی معتبرترین آییننامه حال حاضر است و توسط مهندسین محاسب سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. نکته مهمی که باید در محاسبات سازه به آن اشاره کنیم موضوع شکلپذیری سازه است. برخلاف تفکر عموم مردم، اگر یک قطعه بسیار محکم باشد و به هیچعنوان ذرهای انعطاف از خود نشان ندهد، برای سازه و ساختمان به هیچوجه مناسب نیست. بلکه ما موضوع مهمی داریم به اسم شکلپذیری. به این معنی که هر مقدار درصد شکلپذیری و انعطاف یک ساختمان (در مقیاس استاندارد خود) بیشتر باشد، پایداری و سطح امنیت و مقاومت آن در برابر تخریب بیشتر است. ما مطمئن هستیم که نمیتوانیم در برابر نیروی زلزله مقاومت کنیم. پس باید سعی کنیم آن را با استفاده از میراگرها (Dampers) مهار کرده و یا با آن همراه شده، تا آسیب کمتری را متحمل شویم. لذا ساختمانی که در حیطه مجاز آییننامه، شکلپذیرتر باشد سالمتر باقی خواهد ماند. از اینرو باز به این نتیجه میرسیم که چون شکلپذیری چوب بیشتر از بتن و فولاد است، لذا شانس ایمن ماندن آن در زلزله بیشتر از ساختمانهای مشابه با مصالح ساختمانی و بنایی است.
طبق آییننامه 2800 زلزله فرمول محاسبه نیروی زلزله به قرار زیر است:
V = CW
که در آن V نیروی برشی وارده، W وزن موثر سازهای است. وزن موثر سازهای وزن بخشی از ساختمان است که در نیروی برشی وارده مورد اثر قرار میگیرد. یعنی نیروی برشی به آن بخش وارد میشود. که معمولاً اگر فاصله ستونها را از تراز روی پی (فونداسیون) تا سطح زیر همکف را با دیوار حایل یا دیوار آجری 35 سانتیمتری پر کنیم، تراز زلزله از روی پی به سطح همکف انتقال پیدا میکند. یعنی نیروی زلزله به بخش زیرزمین وارد نمیشود. C نیز ضریب زلزله است که برای محاسبه فرمول جداگانهای دارد.
اکنون بهتر متوجه خواهیم شد که مزیت خانه چوبی نسبت به ساختمانهای دیگر چیست. طبق آییننامه مقررات ملی ساختمان وزن یک مترمکعب بتن سازهای غیرمسلح (بدون آرماتور) بین 2400 تا 2800 کیلوگرم منظور میشود. این در حالی است که وزن یک مترمکعب چوب، متناسب با نوع و نژاد آن و بنابر رطوبت موجود در آن بین 380 تا 1330 کیلوگرم است. این یعنی در بیشترین حالت وزن یک ویلای چوبی نصف وزن همان ویلا با مصالح ساختمانی است. یعنی در شرایط برابر، نیرویی که بر ساختمان چوبی وارد میشود در سنگینترین حالت نصف نیرویی است که به همان ساختمان با مصالح معمولی و اسکلت بتنی وارد میشود. در سبکترین حالت بلکه به مراتب کمتر بوده و چیزی حدود یک هفتم آن است. به علاوه که ارتفاع ساختمان در این مورد هم بسیار مهم است. اما چون در مقام مقایسه هستیم، ارتفاع هر دو نوع ساختمان، یعنی ساختمان بتنی و ساختمان چوبی را با هم برابر فرض میکنیم، لذا در محاسبات مقایسهای ما بیتأثیر است.
بحرانهای خانههای چوبی را چطور مهار کنیم؟
همانطور که دیدیم، مقدار نیروی وارده توسط زلزله به یک ویلای چوبی به مراتب کمتر از نیروی وارده به یک ساختمان با مصالح ساختمانی است. این مزیت خانه چوبی شاید اصلیترین مزیت آن در زمینه سازهای و زلزله باشد. دیگر مزایای خانه چوبی را میتوانید در مقاله خانه چوبی و هر آنچه باید درباره آن بدانید ذکر کردهایم که مطالعه آن را برای داشتن اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم. اما خانه چوبی بحرانهایی نیز دارد. چیزی که بیشتر مردم از آن وحشت دارند موضوع آتشسوزی است.
این موضوع را در زمان ثبت درخواست، از متخصصین و مشاوران مجموعه بینالمللی آمیتیس بخواهید. همچنین از آنجایی که در زمان اجرا از بهترین و با کیفیتترین مصالح استفاده میگردد، میتوان مطمئن بود که ساختار سیمکشی برق ویلای چوبی با بالاترین کیفیت اجرا شده و تمام تمهیدات ایمنسازی در این زمینه به درستی رعایت میگردد.
امیدواریم با مطالعه این مقاله به مزیت خانه چوبی نسبت به دیگر ساختمانها پی برده باشید. در مجموعه بینالمللی آمیتیس، تلاش ما بر این است تا بتوانیم بهترین خدمات را به شما ارائه کنیم. ساختن ساختمان چوبی زیبا و شیک در کنار نهایت امنیت و ایمنسازی مدرن و کامل، همگی بخشی از خدمات ما هستند که به تمامی مشتریان خود ارائه مینماییم. در بخش افتخارات سایت میتوانید گواهینامههای اخذ شده مجموعه آمیتیس را ملاحظه نمایید، تا نسبت به کیفیت خدمات ارائه شده توسط تیم اجرایی ما مطمئن و دلگرم باشید. در پایان استدعا داریم تا در بخش پیامها و نظرات، تجربیات و یا انتظارات خود را از ویلای چوبی با ما در میان بگذارید تا با به اشتراک گذاشتن تجربیات خود بتوانیم به گسترش فرهنگ استفاده از خانههای چوبی، که همگونی بیشتری با محیط زیست دارد، کمک کنیم.
در صورتی که از مطالعه کردن این مقاله رضایت داشتهاید توصیه میکنیم مقاله صفر تا صد ویلای چوبی را نیز مطالعه بفرمایید.
ساخت ویلا در سواحل مازندران با این سیستم مقدور است یا خیر؟
امکان ساخت ویلا دو طبقه مقدور است،
هزینه ساخت هر متربع در شمال چقدر است؟
مدت زمان ساخت ویلایی با مساحت با مساحت ۳۰۰ منرمربع چقدر است؟
امكان ساخت در تمامي اقليم ها تا ٣ طبقه با قوانين نظام مهندسي ايران امكان دارد
هزينه ساخت از حداقل قيمت متري ٨ ميليون اغاز كه با توجه به اپشن هاي انتخابي مالك تغيير خواهد كرد
مدت زمان ٦ ماه می باشد.
برای اطلاعات بیشتر با شماره 44498314 21 98+ تماس بگیرید.