مراحل ساخت ویلای چوبی با دیگر ساختمانها مشترک است. اما به طور کلی تفاوت های زیادی با نمونههای مشابه خود دارد. طبیعتاً همه ساختمانها دارای بخشهای سازهای و معماری و تأسیسات هستند. اما به دلیل اینکه در ساخت ویلای چوبی ماده اولیه ما چوب است، طبیعتاً تفاوتهایی با دیگر ساختمانهای مشابه خود خواهد داشت.
مراحل ساخت ویلای چوبی
به طور کلی مراحل ساخت را میتوان به چند بخش تقسیم نمود.
- اجرای پی (فونداسیون) و اسکلت
- دیوار کشی و اجرای کف سازهای (سفتکاری)
- اجرای تأسیسات (برقی، لولهکشی آب و تجهیزات برودتی)
- اجرای کف و سقف و سطوح اکسپوز (Expose) و نصب پنجرهها (نازککاری)
- نصب تجهیزات تأسیساتی و برودتی (شیرآلات، رادیاتورها یا داکت اسپیلت، کلید پریزها و …)
این موارد که در بالا قید شده است، تنها سرفصلهای مراحل اجرا هستند. هر یک از آنها به تنهایی دارای پیش نیازهای متعددی بوده و برخی ملزومات مراحل بعدی هستند. حواشی آنها در کار ساخت ویلای چوبی ، نیز به طور کلی باعث میشود تا حدود 200 شغل مختلف در ساخت آن سهم داشته باشند. هدف ما توضیح و تشریح جزء به جزء مراحل نیست، لذا به توضیحات کلی بسنده میکنیم.
اجرای پی و اسکلت
در این بخش، در ابتدا، بر اساس برآورد و محاسبات انجام شده، اقدام به کندن خاک برای اجرای پی ویلا میکنند. چون به طور کلی هیچ سازهای را نمیشود روی خاک معمولی اجرا کرد، پس باید ابتدا زیرسازی انجام شود تا بتوان اسکلت ویلای چوبی را اجرا کرد. اجرای پی چند مزیت دارد.
- از تماس چوب با خاک جلوگیری میکند.
- سطحی صاف و قابل اتکا را مهیا میسازد.
- محلی است برای اعمال تمام بارهای وارده از طرف سازه به زمین
- سازه را از سرایت رطوبت موجود در خاک در امان نگه میدارد.
پس از اجرای فونداسیون یا همان پی، نوبت به اجرای اسکلت میرسد. اسکلت در حقیقت استخوانبندی ساختمان به حساب میآید. اسکلت وظیفه سر پا نگهداشتن ساختمان را بر عهده دارد. سازه وظیفه دارد تا در برابر نیروهای وارده بر ساختمان، در زمان زلزله، وزش باد شدید و یا هر عامل خارجی دیگری، مقاومت کرده و ویلای چوبی را صحیح و سالم نگه دارد. اسکلت از اجرای کوچکتری تشکیل شده است.
- اجزای سازهای افقی (تیرها)
- اجزای سازهای عمودی (ستونها)
- انواع اتصالات: 1- اتصال تیر به ستون 2- اتصال ستون به تیر 3- اتصال تیر به تیر 4- اتصال ستون به ستون 5- اتصال ستون به پی بعضی از اجزای سازهای مورب، در حکم تلفیق دو جزء افقی و عمودی با هم هستند.
دیوارکشی و اجرای کف سازهای (سفتکاری)
در این مرحله اقدام به نصب قطعاتی که حکم دیوار را دارند مینمایند. این قطعات عموماً پیش ساخته هستند. دیوارها به دو دسته تقسیم میشوند.
- دیوارهای جانبی
- دیوارهای داخلی (جداکننده)
دیوارهای جانبی به دلیل اینکه فضای خارج از ویلای چوبی را از فضای داخل آن جدا میکنند، معمولاً ضخیمتر از دیوارهای داخلی بوده و از یک لایه عایق جهت جلوگیری از هدر رفتن انرژی برخوردارند.
علاوه بر آن، در این مرحله به اجرای کف سازهای میپردازند. کف سازهای به بخشی از ساختمان گفته میشود که روی تیرهای قرار گرفته و افراد ساکن در آن طبقه روی آن راه میروند. نکته مهم این است که این کف با کف معماری متفاوت است. در این بخش قاب پنجرهها نیز نصب میگردد.
اجرای تأسیسات (برقی، لولهکشی آب و تجهیزات برودتی)
این بخش نه تنها در ساخت ویلای چوبی ، بلکه در هر سازه دیگری نیز، بخش مهمی به شمار میآید. تأسیسات قلب تبنده ساختمان است. اگر یک ویلای شیک، لولهکشی آب نداشته باشد، هر چقدر هم زیبا باشد، قابل استفاده نیست. در این مرحله تمام لولهکشیهای مربوط به آب شرب مصرفی و تأسیسات برودتی، انجام میشود.
اجرای کف و سقف و سطوح اکسپوز (Expose) و نصب پنجرهها (نازککاری)
در این بخش، که پس از اتمام زیرسازیها انجام میشود، اقدام به نصب و اجرای تمام سطوحی میگردد که در مقابل دید قرار دارند. اگر در گوگل واژه Expose را جستجو کنید خواهید دید که به معنی در معرض دید قرار گرفتن است. یعنی هر سطحی که در معرض دید است. سطح بیرونی دیوارهای داخلی، سقف و همچنین کف. به این کف که در حالت عادی روی آن راه میرویم، کف معماری میگویند. این بخش زمان مناسب برای نصب پنجرهها نیز هست.
نصب تجهیزات تأسیساتی و برودتی (شیرآلات، رادیاتورها یا داکت اسپیلت، کلید پریزها و …)
این بخش تقریباً بخش پایانی مراحل ساخت ویلای چوبی است. در این بخش، تمام تجهیزات اعم از پکیج، شیرآلات، کلید پریزها، رادیاتورها و یا دیگر دستگاههای برودتی و گرمایشی، کابینت، کمدهای دیواری و … نصب میگردند. این زمان نیز زمان نصب درهای اتاقها و در ورودی اصلی ویلا است.
عالی هستین